Over Das Magazin

Van dronken overmoed tot literaire octopus

Das Magazin werd in 2011 opgericht door Toine Donk en Daniël van der Meer. De twee ontmoetten elkaar op de dansvloer van het boekenbal, beiden rondlopend met het idee voor een jong, opgetogen literair tijdschrift. Daar in de Stadsschouwburg werd om half drie ‘s nachts een nieuw literair tijdschrift opgericht.

Das Magazin #1

In september 2011 verscheen het eerste nummer van Das Magazin, dat werd gefinancieerd door crowdfunding: binnen 12 dagen werd 5.000 euro opgehaald. In 2012 kwamen de eerste volledige nummers van 84 pagina’s uit. Editie één (1.500 ex.) was binnen een maand uitverkocht; editie twee verscheen daarop in hogere oplage. Een keur aan nationale en internationale auteurs – gevestigde namen en debutanten – verschenen in het blad, o.a. Chad Harbach, Jan van Mersbergen, James Franco, Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen, Joost de Vries, Remco Campert, Jan Jaap van der Wal, Sticks, Rutger Kopland A.H.J. Dautzenberg en Hanna Bervoets.

Das Magazin #1

Op 6 juli 2012 bundelden Das Magazin en dagblad nrc.next hun krachten en presenteerden het grootste literaire tijdschrift van Nederland: 24-pagina’s-tellend, met hoogtepunten uit de eerste twee nummers van Das Magazin, bijgesloten bij de krant. De totale oplage van Das Magazin kwam hierdoor boven de 80.000 exemplaren te liggen, ongekend voor een literair tijdschrift in de lage landen. In december van dat jaar herhaalden de twee media hun samenwerking.

Das Magazin #1

Voor de vormgeving van het tijdschrift zijn de jongens van Studio Vruchtvlees in Den Haag verantwoordelijk – jongens met onmogelijke namen: Michael Danker, Roman Stikkelorum en Rindor Golverdingen. Hun verzorgde stijl en zucht naar typografisch experiment tillen de literaire teksten op een visuele troon.

Daarnaast organiseert Das Magazin de nodige evenementen. Vijf keer per jaar ontvangen Ernst-Jan Pfauth, Tim de Gier en Toine Donk in de talkshow Literaturfest interessante gasten in de Rode Hoed om over hun favoriete boek te praten. Onder het mom: niet gehinderd door enige kennis van zaken. Bij aanvang zit Toine in bad, later op de avond volgt de quiz en elke keer ontstaat er een prettige chaos die de gasten grappig en ontroerend laat vertellen over hun dierbare boek. Te gast waren onder meer: Katja Schuurman, Faberyayo, Peter Buwalda, Chad Harbach, David Sedaris, Anna Drijver en Arie Boomsma.

Literaturfest - fotograaf Ilja Keizer

Gemiddeld één keer per maand organiseert Das Magazin z’n sneak preview-leesclub: 25 mensen lezen de drukproef van een boek voordat het in de winkel ligt en gaan op een afsluitende avond in gesprek met de schrijver. Omdat we hier zoveel enthousiaste reacties op kregen besloten we tot een megalomaan plan: 30 leesclubs op één avond, ons eigen festival. Het Das Magazin Festival vond plaats op 18 mei, uitverkocht en met een bomvolle after in de Melkweg waar schrijvers als Herman Koch en Hanna Bervoets tot laat nog op de dansvloer te vinden waren.

Das Magazin Festival

Hoofdredactie: Toine Donk, Daniël van der Meer
Vice-president: Ava Mees List
Redactie: Lotte Lentes
Hoofd evenementen: Jeanette Bisschops
Sponsoring: Evert de Vries
Website: Sebastiaan Andeweg
Stagiair: Floor von Dülmen Krumpelmann

Das Magazin
Da Costakade 148
1053 XC Amsterdam

BTW-nummer: NL850868865B01
KvK-nummer: 53406281

Das Magazin wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Nederlands Letterenfonds pbc_grijswaarden150x175