Over Das Magazin

Das Magazin is een in 2011 opgericht literair tijdschrift dat inmiddels ook leesclubs en festivals in binnen- en buitenland organiseert, boeken uitgeeft en een zomerkamp voor nieuw talent heeft opgezet. Het blad verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 4.500 exemplaren – met de beste verhalen, gedichten en essays, op kenmerkende wijze geïllustreerd en vormgegeven door Studio Vruchtvlees, waarvoor bekroond met de European Design Award 2014.

Uitgevers: Toine Donk & Daniël van der Meer
Redactie: Marscha Holman & Suus van de Kar
Evenementen: Jeanette Bisschops, Linde Pauëlsen, Floor von Dülmen Krumpelmann en Mirthe Berentsen (Berlijn)
Financiën: Evert de Vries
Copywriting: Maurits de Bruijn
Website: Sebastiaan Andeweg
Stagiairs: Marion Bruinenberg & Gitka te Poel
Adres: Staalstraat 7a, 1011 JJ Amsterdam

GESCHIEDENIS

Das Magazin werd in 2011 opgericht door Toine Donk en Daniël van der Meer. De twee ontmoetten elkaar op de dansvloer van het boekenbal, beiden rondlopend met het idee voor een jong, opgetogen literair tijdschrift. Daar in de Stadsschouwburg werd om half drie ‘s nachts een nieuw literair tijdschrift opgericht.

Das Magazin #1

In september 2011 verscheen het eerste nummer van Das Magazin, dat werd gefinancieerd door crowdfunding: binnen 12 dagen werd 5.000 euro opgehaald. In 2012 kwamen de eerste volledige nummers. Editie één was binnen een maand uitverkocht. Een keur aan nationale en internationale auteurs – gevestigde namen en debutanten – verscheen in het blad, o.a. Chad Harbach, Daan Heerma van Voss, James Franco, Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen, Valeria Luiselli, Joost de Vries, Remco Campert, Jan Jaap van der Wal, Sticks, Rutger Kopland, Maartje Wortel en Hanna Bervoets.

Das Magazin #1

Op 6 juli 2012 bundelden Das Magazin en dagblad nrc.next hun krachten en presenteerden het grootste literaire tijdschrift van Nederland: 24-pagina’s-tellend, met hoogtepunten uit de eerste twee nummers van Das Magazin, bijgesloten bij de krant. De totale oplage van Das Magazin kwam hierdoor boven de 80.000 exemplaren te liggen, ongekend voor een literair tijdschrift in de lage landen. In december van dat jaar herhaalden de twee media hun samenwerking.

Das Magazin #1

Voor de vormgeving van het tijdschrift zijn de jongens van Studio Vruchtvlees in Den Haag verantwoordelijk – Michael Danker, Roman Stikkelorum, Rindor Golverdingen en Niek Kessels. Hun verzorgde stijl en zucht naar typografisch experiment tillen de literaire teksten op een visuele troon.

Daarnaast organiseert Das Magazin de nodige evenementen.Tussen mei 2011 en mei 2013 ontvingen Ernst-Jan Pfauth, Tim de Gier en Toine Donk vijf keer per jaar in de talkshow Literaturfest interessante gasten in de Rode Hoed om over hun favoriete boek te praten. Onder het mom: niet gehinderd door enige kennis van zaken. Te gast waren onder meer: Katja Schuurman, P.F. Thomése, Peter Buwalda, Chad Harbach, David Sedaris, Donna Tartt en Arie Boomsma. Dit leidde ook tot de heruitgave van De autonauten, het boek dat Charlotte Mutsaers had meegenomen, maar dat nergens meer verkrijgbaar was. In januari 2014 gaf Das Magazin samen met Meulenhoff een nieuwe editie uit.

Literaturfest - fotograaf Ilja Keizer

Gemiddeld één keer per maand organiseert Das Magazin z’n sneak preview-leesclub: 25 mensen lezen de drukproef van een boek voordat het in de winkel ligt en gaan op een afsluitende avond in gesprek met de schrijver. Omdat we hier zoveel enthousiaste reacties op kregen besloten we tot een megalomaan plan: 30 leesclubs op één avond, ons eigen festival. Het eerste Das Magazin Festival vond plaats op 18 mei 2013, uitverkocht en met een bomvolle after in de Melkweg waar schrijvers als Herman Koch en Hanna Bervoets tot laat nog op de dansvloer te vinden waren.

In januari 2014 organiseerden we een speciale editie van het festival, rond de nieuwe roman van Haruki Murakami. In juni 2014 volgde de tweede editie van het Amsterdamse festival, en in september 2014 de eerste Belgische editie in Gent. In de zomer van 2014 vond ook het Das Magazin Zomerkamp plaats, een tiendaagse onderneming in Zuid-Limburg, waar 20 talentvolle jongeren in tien dagen werkten aan een kort verhaal en les kregen van schrijvers en redacteuren.

Das Magazin Festival